Suplementy z bzu czarnego są powszechnie dostępne w wielu formach, w tym pastylki, syropy, kapsułki i gumy. Niektórzy ludzie również gotować lub piec z czarnego bzu, takie jak w przepisach na kruszonki, placki i dżemy.
Surowy, niedojrzały czarny bez wytwarza potencjalnie toksyczne związki zawierające cyjanek.Chociaż gotowanie czarnego bzu może zmniejszyć tę toksyczność, nie wszystkie domowe potrawy z czarnym bzem używają wystarczająco wysokiej temperatury, aby w pełni usunąć te toksyny.
Lindsay Kluge, licencjonowana dietetyczka i US Herbal Educator dla Pukka Herbs, zaleca rozcieńczenie 1 łyżeczki syropu z czarnego bzu w 6 uncjach wody, soku lub innego płynu (sok żurawinowy jest jedną z jej sugestii, wraz z dodaniem gałązki rozmarynu dla zabawy).
Elderberry Dosage
Przed spożyciem bzu czarnego, ważne jest, aby porozmawiać z dostawcą opieki zdrowotnej, który jest zorientowany w zioło dotyczące tego, co dawka może być bezpieczne i skuteczne dla Ciebie.
Produkty z bzu czarnego nie są dostarczane ze standardową dawką, mówi Kiera Smialek, lekarz medycyny naturopatycznej i specjalista dziecięcy w Scottsdale, Arizona.
„Istnieje szeroki zakres dawkowania”, mówi dr Smialek. „Dla osoby dorosłej, dawkowanie zazwyczaj waha się od 1000 do 2000 miligramów dziennie podczas ostrych chorób”.
Jak wyjaśnia dr Smialek, formuła produktu z bzu czarnego również robi różnicę, jeśli chodzi o jego potencjalny wpływ na Twoje zdrowie. Dlatego forma produktu jest równie ważna jak dawka.
„Płynne ekstrakty (syropy i nalewki) mają tendencję do posiadania większych ilości czarnego bzu na dawkę w porównaniu z gumkami i pastylkami”, mówi dr Śmiałek. „Wiele suplementów z bzu czarnego, które można znaleźć na rynku, to bardzo niskie dawki”.