W przeciwieństwie do innych diet, takich jak dieta keto lub dieta śródziemnomorska, dieta GOLO nie jest tak bardzo sposobem jedzenia, jak to jest konkretny plan diety. Podczas gdy istnieje pewna elastyczność w tym, co można jeść na diecie GOLO, plan wymaga konkretnego suplementu od GOLO, LLC, firmy, która stworzyła dietę w 2009 roku.
Teoria stojąca za tą dietą polega na osiągnięciu utraty wagi poprzez przyspieszenie metabolizmu poprzez zmniejszenie oporności na insulinę – co powoduje wzrost poziomu cukru we krwi – w celu zapobiegania warunkom zdrowotnym związanym z przyrostem masy ciała.
Jeśli chodzi o twórców, strona internetowa firmy mówi, że zespół składa się z „oddanych lekarzy, farmaceutów i naukowców.” Jednak jedyne konkretne osoby wymienione obejmują dyrektora generalnego i prezesa, z których obaj mają tła sprzedaży i marketingu, a sami nie są lekarzami lub zarejestrowanymi dietetykami. W rzeczywistości, strona internetowa nie identyfikuje żadnego konkretnego personelu medycznego.
„Dieta GOLO to podejście do utraty wagi zaprojektowane do stosowania krótkoterminowego” – mówi certyfikowany praktyk medycyny funkcjonalnej Vikki Petersen, który jest również certyfikowanym dietetykiem klinicznym oraz założycielem i dyrektorem wykonawczym Root Cause Medical Clinic, która ma kliniki z siedzibą w Kalifornii i na Florydzie. „Jego celem jest zarządzanie poziomem insuliny, a tym samym normalizacja metabolizmu i hormonów”. Programy wahają się od 30 do 90 dni.
Strona internetowa oferuje ograniczone informacje na temat specyfiki diety GOLO. Zamiast tego musisz zakupić ich suplement, Release, aby uzyskać dostęp do materiałów, które określają jako „Plan Metaboliczny”. Jak zauważa Petersen, celem diety GOLO jest zajęcie się i obniżenie podwyższonego poziomu cukru we krwi, który jest spowodowany insulinoopornością, która jest związana z ewentualnym rozwojem chorób układu krążenia. Poprzez adresowanie insulinooporności-w części z suplementem-GOLO twierdzi, aby przyspieszyć swój metabolizm, co prowadzi do utraty tłuszczu.